Prva stran arrow Podpora arrow Fakturiranje arrow Fakturiranje arrow Spremembe v programu po 01.01.2010
Orbitala poslovna programska oprema | Monday, 29 April 2024
Menu
Prva stran
Predstavitev
Povpraševanje
Produkti
Podpora
 
 
 
Spremembe v programu po 01.01.2010 PDF Natisni E-pošta

V tem sestavku so opisane spremembe in novosti pri vodenju DDV po 01.01.2008 v programu Fakturiranje.

GRADBENE STORITVE in ostale dobave po 76.a členu

Po 1.1.2010 bodo gradbeniki in vsi ostali, ki bodo opravili storitve iz 76.a člena izstavljali račune brez DDV. Na računu bo navedena  klavzula po 76.a členu ZDDV-1.

Zraven ostalih obveznih sestavin računa in klavzule, pa bo na računu potrebno izkazati davčno osnovo po posamezni davčni stopnji in znesek DDV, dolgovan na podlagi obrnjene davčne obveznosti, ki ni vključen v skupni znesek obračunanega DDV. Tudi podizvajalci gradbenih in ostalih storitev izstavijo račun brez DDV. Prejemnik teh storitev, ki ima SI številko za DDV naredi samo-obdavčitev. Torej DDV obračuna in plača prejemnik storitve. Na drugi strani pa ima vstopni davek v skladu z ostalimi pravili kot do sedaj. Če je prejemnik fizična oseba ali zavezanec, ki ni identificiran za DDV, bo izvajalec obračunal DDV.
Torej nova pravila – mehanizem obrnjene davčne obveznosti, se uporablja pri dobavah iz 76. a člena le v primeru dobav blaga in storitev, ki jih opravi davčni zavezanec z ID številko drugemu davčnemu zavezancu z ID številko, ki pa ni izdana le zaradi obveznosti obračuna pri storitvah v tujino ali kot prejemniku storitev in tujine. Navedena pravila veljajo tudi za prejeta predplačila. Namesto dobaviteljev bodo DDV dolžni obračunati in plačati prejemniki teh dobav in naročniki teh storitev ter plačniki predplačil.

Davčni zavezanec, ki opravlja dobavo blaga ali storitev, za katero se bo uporabljal mehanizem obrnjene davčne obveznosti v posebnih sektorjih, bo moral davčnemu organu v poročilo preko portala e-Davki mesečno poročati o vseh dobavah, ki jih opravi za druge davčne zavezance in so določeni kot plačniki davka.

Do konca januarja 2010 bo potrebno obvestiti davčni organ, da opravljate storitve po 76.a členu. Sicer pa je to potrebno storiti v roku 30 dni od prve dobave.

SPREMEMBE V PROGRAMU FAKTURIRANJE

Za gradbene storitve, pri katerih se prenaša davčna obveznost na naročnika, je uvedena nova nastavitev v možnostih Evidenčni obračun DDV. Vpiše se klavzula, ko se ddv obračuna evidenčno. Po nastavitvi kljukice in vpisu klavzule je potreben nove zagon programa, da se nove nastavitve osvežijo.

Image

Vsak kupec v kartoteki ima sedaj še kljukico DDV obračuna prejemnik, kar pomeni, da temu kupcu obračunate račune brez ddv. Ko se kreira račun ali kak dokument bo program takemu kupcu privzel nastavitev iz kartoteke.

Image

Ko izstavljate dokumente se po izboru kupca privzame nastavitev obračuna DDV iz izbranega kupca, lahko pa na dokumentu to spremenite, se pravi, se doda ali odvzame kljukica za DDV obračuna prejemnik.

Image 

Znesek za plačilu na računu na osnovi 76. a člena ZDDV-1 izgleda takole.

Image 

 

 

 

 

 

 

 
 
   
     

 
 
© 2024 Orbitala poslovna programska oprema