Prva stran arrow Podpora arrow Knjiga arrow Knjiženje DDV arrow Spremembe pri knjiženju DDV po 01.01.2010
Orbitala poslovna programska oprema | Friday, 03 May 2024
Menu
Prva stran
Predstavitev
Povpraševanje
Produkti
Podpora
 
 
 
Spremembe pri knjiženju DDV po 01.01.2010 PDF Natisni E-pošta

 

V tem sestavku so opisane spremembe in novosti pri evidencah vodenja DDV po 01.01.2010 v programu Glavna knjiga.

Programske spremembe bodo potrebne za sledeče funkcionalnosti:

- Rekapitulacijsko poročilo (prvi rok oddaje:20.2.2010)

- DDV-O obrazec (papirna in elektronska oblika, prvi rok oddaje: 20.2.2010 oz. 28.2.2010)

- Novo poročilo ˝Poročilo o dobavah po 76. a členu˝ (npr. gradbene storitve, prvi rok oddaje: 28.2.2010)

- Spremembe pri knjiženju v knjigo I-RAČ, P-RAČ  in I-RAČ-D.

 

POROČILO O DOBAVAH PO 76. A ČLENU

 

Davčni zavezanec, ki opavlja dobave blaga in storitev, za katere je na podlagi 76. a člena ZDDV-1 prejemnik plačnik DDV, mora sestaviti poročilo o teh dobavah za vsak koledarski mesec. V tem poročilu mora davčni zavezanec navesti tudi popravke za pretekla obdobja poročanja.

 

Davčni zavezanec predloži poročilo davčnemu organu do zadnjega delovnega dne naslednjega meseca po poteku koledarskega meseca v elektronski obliki prek sistema.

Kadar imamo primer izdanega računa kjer ddv obračuna prejemnik, v knjigi I-RAČ označimo s kljukico, da gre za to vrsto računa in vpišemo znesek osnove od katere ddv plača prejemnik. Ob vnosu kljukice se bo avtomatsko zapisala tudi kljukica zgoraj pred poljem Poročilo 76 a.

 Image 

To pomeni da bodo ti zneski prikazani na omenjenem poročilu.

 Image

 Image

Poročilo o dobavah najdemo v poročilih: Poročila/Poročila DDV/Poročilo o dobavah (76.a člen) in lahko izpišemo poročilo glede na obdobje ali pa preglejujemo po obdobjih za nazaj.

  Image

 

  DDV OBRAZEC

Ddv se obračuna preko menija Knjiga, Obračun ddv. V tem oknu so prikazana obdobja obračunanega ddv.

 Image 

Ali pa pritisnemo na slikovno ikono DDV, kot kaže spodnja slika.

 Image

V koliko do sedaj niste na tak način obračunavali ddv, morate le-tega do zadnjega obračuna zaključiti, da se vam datum 'od' prikaže datum, od kod se bo obračunal nov ddv. Izberete meni DDV, Obračun DDV, izberete končni datum obdobja, začetni se bo zapisal sam glede na zadnji obračun. 

 Image 

Kliknete preberi, da vam program zapiše zneske v obrazec. Da boste lahko natisnili obrazec, ga shranite. Zaključite ga šele tedaj, ko ste podatke preverili in želite obrazec oddati na e-davke. Obrazec natisnite iz okna obračun DDV, kjer imate na voljo Tiskanje obrazca DDV-O, izpis Rekapitulacijskega poročila in Poročila o dobavah. Poročanje e-davki omogoče oddajo obrazca DDV-O.

 Image

 REKAPITULACIJSKO POROČILO; obrazec RP-O

V skladu z 90. členom ZDDV-1 mora davčni zavezanec, identificiran za namene DDV v Sloveniji, davčnemu organu poročati o vseh dobavah blaga in storitev, ki jih v obdobju poročanja opravi osebam, identificiranim za DDV v drugih državah članicah Evropske unije. Obrazec mora predložiti v elektronski obliki davčnemu organu do 20. dne naslednjega meseca po preteku davčnega obdobja.

V knjigo I-RAČ-D se vpisujejo zadeve, ki bodo vidne na Rekapitulacijskem poročilu. Označiti je potrebno še kljukico zgoraj pred tem poročilom. Poročilo lahko pregledujemo po obdobjih v poročilih Poročila DDV/Rekapitulacijsko poročilo.

 Image

 Image


 
 
   
     

 
 
© 2024 Orbitala poslovna programska oprema