Prva stran arrow Podpora arrow Knjiga arrow Knjiženje arrow Knjiženje po temeljnici
Orbitala poslovna programska oprema | Saturday, 04 May 2024
Menu
Prva stran
Predstavitev
Povpraševanje
Produkti
Podpora
 
 
 
Knjiženje po temeljnici PDF Natisni E-pošta

 

Potek knjiženja je naslednji: najprej se vpišejo podatki o temeljnici (Koda, Številka, Datum, Mesec in Opis). S pritiskom na gumb Knjiženje se odpre okno za vpis knjižb.

Image

V tem oknu vpisujemo podatke za knjiženje. Ko so vse knjižbe vpisane se temeljnica vpiše med zaključene s pritiskom na gumb Konec, ter se zapiše v seznam Zaključnih temeljnic. Vpis temeljnice med zaključne je možen le za temeljnice s saldom 0. Zaključne temeljnice se poknjižijo s pritiskom na gumb Zaključi (ena temeljnica) ali desni gumb miške in izbira opcije Zaključi vse. Ko je temeljnica zaključena je več ni mogoče spreminjati razen s storno knjižbo. Če se knjiženje temeljnice konča s pritiskom na gumb Vrnitev, se le ta zapiše v seznam temeljnic in je ni mogoče zaključiti dokler se ne vpiše med zaključne.

Image

Tip knjižbe debet ali kredit se lahko izbira na več načinov. In sicer s tipkama D/K, Num1/Num2. Vezna oznaka, se pri večini knjižb sama vpiše. Pri knjižbah, ki pa zapirajo saldakonte npr. plačila računov pri knjiženju banke, pa je treba vpisati pravilno vezno oznako, ki se nanaša na postavko, ki jo želimo zapreti. V ta namen se ob pritisku na Enter odpre okno z odprtimi postavkami izbranega kupca/dobavitelja, kjer se lahko izbere postavka, ki se želi zapreti s knjiženo. S klikom na gumb V redu se v polje Vezna oznaka prepiše vezna oznaka izbrane postavke.

Image

 

Pri zapisu knjižbe se odpre izbira načina shranjevanja knjižbe. Posamezna izbira se izbere z tipko 1, 2 ali 3 na numeričnem delu tipkovnice ali pa z smernimi tipkami in Enter tipko.

Opis posameznega načina zapisa je:

1. Zapis z nastavitvijo protikonta: Zapišejo se podatki vpisani v vnosna polja. Program zamenja vsebino polj Konto in Protikonto in prestavi kurzor v polje Konto in pričakuje vnos naslednje knjižbe,

2. Samodejna protiknjižba: Zapiše tekočo knjižbo in samodejno zapiše še knjižbo na protikonto v enakem znesku na nasprotno stran knjiženja,

3. Zapis knjižbe in sprazni polja: Zapiše tekočo knjižbo, sprazni vnosna polja in prestavi kurzor na konto.

Image

V tem primeru je bila vpisana knjižba na konto 220 v Debet v znesku 60,00 EUR. Pri zapisu knjižbe je bila izbrana 2. Samodejna protiknjižba, ki je naredila še knjižbo na protikonto 1100 v Kredit v znesku 60,00 EUR.

Image

 

Po zaključku knjižbe so knjižbe dostopne preko modula Poknjižene temeljnice, kjer lahko pregledujete vpisane temeljnice in knjžbe na njih.

Image

 

 

Knjižbe na konte za katere želite voditi Saldakontne evidence so dostopne preko modula F9
Saldakonti. Za več informacij o saldakontih sledite linku: Saldakonti - Delo v saldakontih
 
 
   
     

 
 
© 2024 Orbitala poslovna programska oprema