Prva stran arrow Podpora arrow Recepcija arrow Blagajna arrow Oblikovanje cenika
Orbitala poslovna programska oprema | Friday, 03 May 2024
Menu
Prva stran
Predstavitev
Povpraševanje
Produkti
Podpora
 
 
 
Oblikovanje cenika PDF Natisni E-pošta

 

Za pričetek dela v blagajni je najprej potreben izpolnjen in kreiran šifrant storitev, ki jih hotel prodaja, ter vpisane cene za posamezne storitve. Kot prvo je potrebno vpisati storitve, da lahko nato oblikujemo cenik.

Do vnosa v šifrant lahko dostopamo preko menija Podatki/Storitve.

  Image

 

Vnos v šifrant (meni Podatki/Storitve) je enostaven preko gumbov Nov, Spremeni in Briši.

Najprej se pri vnosu storitve vpiše koda storitve in naziv oz. opis storitve, ki se pokaže na računu. Koda je lahko črkovna, Orbitala predlaga logične črkovne kode (NZ, PP polpenzion, CP polni ali cel penzion, ...). Vrsta storitve je lahko datumska ali količinska. Datumske storitve se obračunavajo na dan oz. obdobje bivanja, Količinske se obračunavajo po načelu Cena*Količina. Primer datumske storitve so storitve bivanja ali obračunanih taks. Primer količinskih storitev so obračunani telefonski impulzi ali obroki ali npr. kaki artikli (Razglednice, Mini bar, itd.).

Polje Osn. cenik, določa katere storitve je mogoče izbrati v rezervaciji kot osnovno storitev v

rezervaciji. Če želite, da se vam kasneje, ko boste vpisovali cene v cenik, storitev prikaže v ceniku, morate v tem polju izbrati C Cenik.

  Image

 

Dostop do cenika: meni Podatki/Cenik ali pa kombinacija tipk Ctrl+C

  Image

 

Za vpisane storitve je za pravilni obračun cene potrebno definirati cenike. Za enostavne količinske storitve se vpiše le cena1, ki se uporabi pri obračunu oz. generiranju storitve.

Za kompleksnejše storitve, kot so storitve nastanitve se lahko kreirajo v bolj kompleksni ceniki. Omogočeno je kreiranje cenika za tip ali številko sobe v izbranem obdobju. Glede na vpisano obdobje se pri generiranju storitve izbere prava cena iz cenika. Cenik lahko oblikujemo na več načinov, po tipu sobe, št. sobe ali pa po vrsti – bodisi po ceni na osebo ali pa po ceni na sobo.

  Image

Pri definiranju cene se lahko vpiše cena na osebo, otroška cena ali cena za osebe oz. otroke brez takse. Pri obračunu cene se bo iz cenika izbrala ustrezna cena glede na število oseb v sobi. Npr. če so v sobi 3 osebe, bo program obračunal ceno3*Št. Oseb. Če Cena3 ni vpisana vzame Cena2 in če še ta ni vpisana vzame Cena1. Pri branju cene iz cenika program išče ceno po naslednjem zaporedju: Najprej preveri ali je definirana cena na št. sobe, nato preveri ceno na tip sobe, nazadnje vzame splošno ceno (ki nima definiranega tipa ali št. sobe).

Cena1-Cena5 je vedno cena na osebo, otroka ali otroka brez takse.

 
 
   
     

 
 
© 2024 Orbitala poslovna programska oprema