Prva stran arrow Podpora arrow Knjiga prih-odh arrow Knjiženje DDV arrow Knjiženje DDV
Orbitala poslovna programska oprema | Wednesday, 24 April 2024
Menu
Prva stran
Predstavitev
Povpraševanje
Produkti
Podpora
 
 
 
Knjiženje DDV PDF Natisni E-pošta

 

Priprava za knjiženje

 

Pred knjiženjem je potrebna nastavitev kolon za knjiženje. Dostop do kolon knjige prihodkov in odhodkov je preko menija Podatki/Kolone Knjige PO. Kolonelahko nastavite poljubno le 12. kolona mora biti sumarna!

  Image

Kar je pri tem pomembno je to, da mora kolona 12 biti seštevek vseh zneskov skupaj, kajti ta kolona je sumarna.

 

Davčni zavezanec, ki opavlja dobave blaga in storitev, za katere je na podlagi 76. a člena ZDDV-1 prejemnik plačnik DDV, mora sestaviti poročilo o teh dobavah za vsak koledarski mesec. V tem poročilu mora davčni zavezanec navesti tudi popravke za pretekla obdobja poročanja.

Davčni zavezanec predloži poročilo davčnemu organu do zadnjega delovnega dne naslednjega meseca po poteku koledarskega meseca v elektronski obliki prek sistema.

Kadar imamo primer izdanega računa kjer ddv obračuna prejemnik, v knjigi I-RAČ označimo s kljukico, da gre za to vrsto računa in vpišemo znesek osnove od katere ddv plača prejemnik. Ob vnosu kljukice se bo avtomatsko zapisala tudi kljukica zgoraj pred poljem Poročilo 76 a.

V knjigiPO imamo tudi polje Kolona KPO kjer moramo izbrati kolono za knjiženje.

  Image

Zneski bodo prikazni na poročilu o dobavah, do katerega dostopamo preko poročil in sicer Poročila DDV/993 Poročilo o dobavah (76.a člen) ali pa v meniju DDV/Poročilo o dobavah (76.a člen)

  Image

 
 
   
     

 
 
© 2024 Orbitala poslovna programska oprema