Prva stran arrow Podpora arrow Plače arrow Plače arrow Nov način plačevanja davkov s 1.10.2011
Orbitala poslovna programska oprema | Tuesday, 07 May 2024
Menu
Prva stran
Predstavitev
Povpraševanje
Produkti
Podpora
 
 
 
Nov način plačevanja davkov s 1.10.2011 PDF Natisni E-pošta

V Republiki Sloveniji je s 1.10.2011 uveden nov način plačevanja davkov, prispevkov in drugih obveznih dajatev-davek. Bistvena novost je zmanjšanje števila vplačilnih podračunov, na katere zavezanci za davek plačujejo svoje obveznosti iz naslova davkov.

AVTOMATSKA POSODOBITEV PODRAČUNOV

Glede na to, da je zaradi sprememb novih podračunov veliko ročnih popravkov v programu Plače, le ta omogoča posodobitev vseh prispevkov avtomatsko. Podračuni prispevkov se posodobijo glede na podatke v Predlogi prispevki. 

Image

Program vam je z namestitvijo nadgradnje napolnil nove podračune.

Image

Svetujemo, da si vse spremembe zapišete v tej predlogi na katerem koli podjetju in šele nato posodobite prispevke. Z dvoklikom odprete posamezen prispevek in dopišite ali popravite podatke. V kolikor želite na plačilnem nalogu nov naziv in naslov prispevka, le tega v tem oknu dopišite. 

Image

Če nazivi pri posameznem prispevku niso izpolnjeni bo program napolnil nazive iz nastavitev v možnostih.

Image 

Ko imate vse podatke v predlogi izpolnjene in spremenjene lahko predlogo posodobite v vseh podjetjih za katere obračunavate plače. V meniju Podatki izberete Ostali podatki in Posodobi prispevke. Program vas bo vprašal katere prispevke vse posodobi in če tudi na njih vezane konte na katere se knjiži plača in prispevki.

Image 

ROČNI POPRAVEK PODRAČUNOV

V programu Plače je potrebno spremenit številke transakcijskih računov in sklicne številke vseh prispevkov in akontacije dohodnine. V meniju Podatki, Ostali podatki izberete Prispevki.

Image

Z dvoklikom na posamezen prispevek spremenite račune v nove podračune. Obvezni črki pred modelom 19 SI se bosta zapisali na UPN pri tiskanju. Sklicna številka je sestavljena iz davčne številke plačnika in šifre obvezne dajatve, npr. SI19 DŠ-00000.

Image

Vsak prispevek ima nov transakcijski račun in sklicno številko. 

Image

Novi so tudi podračuni za akontacijo dohodnine, ki jih vpišete v možnostih oz.z izborom gumba F12, zavihek Nakazila.

Image

Zavihek Nakazila s.p. je sprememba za vse nove podračune, ki se nakazujejo za samostojne podjetnike. 

Image

Prispevke Ostale dajatve (prispevek za starševsko varstvo in prispevek za zaposlovanje) lahko združite na enem plačilnem nalogu na račun 0110-8881000030 s sklicem 99996. S tem plačilnim nalogom se bodo najprej pokrile starejše zapadle obveznosti znotraj proračuna države.


Kadar pa boste dodali kljukico pred napisom Razdeli naloge, vpisali nov podračun in ga izbrali, bo program razdelil prispevek za zaposlovanje in starševsko varstvo na dva plačilna naloga. S tem boste pokrili točno določene obveznosti.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 
 
   
     

 
 
© 2024 Orbitala poslovna programska oprema