Prva stran arrow Podpora arrow Plače arrow Plače arrow Zaposlitve za določen, nedoločen čas po 12.4.2013
Orbitala poslovna programska oprema | Monday, 06 May 2024
Menu
Prva stran
Predstavitev
Povpraševanje
Produkti
Podpora
 
 
 
Zaposlitve za določen, nedoločen čas po 12.4.2013 PDF Natisni E-pošta

Splošno

V Uradnem listu RS, št. 21 z dne 13. 3. 2013, je bil objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o urejanju trga dela (v nadaljevanju: ZUTD-A), ki v 39. členu določa posebno ureditev plačevanja prispevka delodajalca za zavarovanje za primer brezposelnosti. Ta določba začne veljati 30 dan po objavi zakona, torej 12. 4. 2013 in se nanaša na delovna razmerja, sklenjena od uveljavitve ZUTD-A dalje, na pogodbe o zaposlitvi sklenjene pred uveljavitvijo ZUTD-A pa nima vpliva. Navedeno pomeni, da se pri izplačilu dohodkov iz delovnega razmerja od 12. 4. 2013 dalje, za obračun in plačilo prispevka delodajalca za zavarovanje za primer brezposelnosti, uporablja določba 39. člena ZUTD-A; in sicer    

  • oprostitev plačila prispevka delodajalca za zavarovanje za primer brezposelnosti za dve leti, če delodajalec z delavcem sklene pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas, 
  • obveznost plačila prispevka delodajalca za zavarovanje za primer brezposelnosti v višini petkratnika zneska, določenega v zakonu, ki ureja prispevke za socialno varnost za ves čas trajanja zaposlitve za določen čas, če delodajalec z delavcem sklene pogodbo o zaposlitvi za določen čas.

Določba 39. člena ZUTD-A, v zvezi z oprostitvijo plačevanja prispevka za zavarovanje za primer brezposelnosti, se nanaša na dohodke izplačane za obdobje prvih dveh let zaposlitve, če je bila pogodba o zaposlitvi sklenjena za nedoločen čas po uveljavitvi ZUTD-A.

        Za obstoječe zaposlene (s katerimi ste imeli sklenjene pogodbe o zaposlitvi že pred uveljavitvijo zakona –pred 12.04.2013) se nič ne spremeni. Nove spremembe veljajo za nove pogodbe sklenjene po tem datumu.

Zaposleni za določen čas po 12.4.2013 (obveznost plačila prispevka delodajalca za zaposlovanje 0,06%*5=0,3%)

Program Plače z nadgradnjo nove verzije avtomatsko dodeli znak Z v pogoj na prispevek za zaposlovanje v šifrantu prispevkov. To pomeni, da bo program upošteval spremembo ZUTD, ki v 39. členu določa posebno ureditev plačevanja prispevka za zaposlovanje, za zaposlitve po 12.4.2013.

Image

V šifrantu zaposlenih (tipka F5) pri novem zaposlenem, ki smo ga zaposlili po 12.4.2013 vpišemo datum zaposlitve, ko smo zaposlenega zaposlili za določen čas npr. 12.04.2013. Pod podatek datum prenehanja lahko vpišemo datum, ko se zaposlenemu izteče pogodba o zaposlitvi za določen čas.  Pri zaposlenemu za določen čas je obvezna izpolnitev šifranta Del.razmerje – določen čas. Na podlagi datuma zaposlitve in delovnega razmerja za določen čas bo program obračunal povečan znesek za zaposlovanje.

Image

Povečan prispevek je viden tudi pri obračunu dohodka.

Image

Da se prispevek za zaposlovanje obračuna in plača v petkratnem znesku je vidno tudi na plačilni listi.

Image

V kolikor se zaposlenemu po datumu 12.4.2013 spremeni delovno razmerje v nedoločen čas, četudi je datum zaposlitve nastopil pred 12.4.2013 je obvezna izpolnitev polja Datum ned.čas. in sprememba statusa delovnega razmerja v nedoločen čas.

Image

Zaposleni za nedoločen čas po 12.4.2013 (oprostitev plačila prispevka delodajalca za zaposlovanje za obdobje 2 let)

Pogoja za oprostitev plačila prispevka delodajalca za zaposlovanje sta:

  1. -       zaposlitev delavca po 12.4.2013 – datum zaposlitve v šifrantu zaposlenega,
  1. -       zaposlitev za nedoločen čas – del.razmerje nedoločen čas.

Image

Prispevek za takšnega zaposlenega se obračuna, delodajalec pa je plačila oproščen. Tak prispevek bo viden v koloni Obr.znes. pri obračunu dohodka, kjer so prispevki posamezno definirani.

 

Image

 

Na rekapitulaciji plače bo v koloni plačan prisp. tak prispevek odštet, da bo mogoče kontrolirat zneske generirane na plačilnih nalogih.

 

Image 

 

 


 

 

 

 

 

 

      

 

 

 


 

 


 

 
 
   
     

 
 
© 2024 Orbitala poslovna programska oprema