Prva stran arrow Podpora arrow Trgovinsko poslovanje arrow Trgopos arrow Povišanje stopenj ddv - 1.7.2013
Orbitala poslovna programska oprema | Monday, 29 April 2024
Menu
Prva stran
Predstavitev
Povpraševanje
Produkti
Podpora
 
 
 
Povišanje stopenj ddv - 1.7.2013 PDF Natisni E-pošta

SPREMEMBA STOPNJE DDV PO 1.7.2013

Državni zbor je uzakonil povišanje stopenj DDV. Nove stopnje pričnejo veljati 1.7.2013. Novost ureja 60.a člen ZIPRS1314-A.

Novosti člena so naslednje:

a) splošna stopnja DDV bo znašala 22%;

b) znižana stopnja DDV bo znašala 9,5%;

c) prodajalci LAHKO dobave, ki 30.6. še ne bodo zaključene, zaračunajo delno (po starih stopnjah), tovrstne račune morajo izdati do 20.7.2013;

č) če prodajalci možnosti iz prejšnje točke ne izkoristijo, zaračunajo dobave po novih stopnjah;

d) prejemniki predplačil, prejetih V CELOTI do 30.6., ob dobavi blaga ali storitev zaračunajo DDV po starih stopnjah;

e) prejemniki predplačil, prejetih DELNO do 30.6., ob dobavi blaga ali storitev zaračunajo del dobav (plačan) po starih, del pa po novih stopnjah.

SPREMEMBA STOPNJE DDV V PROGRAMU

Programa Fakturiranje in Trgopos omogočata avtomatsko spremembo dviga davčne stopnje glede na spremembe, ki jih ureja zakon po 1.7.2013.

Nove davčne stopnje si je potrebno vnesti v šifrant davčnih stopenj. V programu Fakturiranje preko menija Podatki, Ostali podatki, Davčne stopnje.

Image 

V programu Trgopos najdete šifrant davčnih stopenj v meniju Podatki, Davčne stopnje.

Image 

V šifrantu davčnih stopenj vnesete dvoje novih stopenj 9,5% in 22%, preko slikice zgoraj levo NOV. Izpolnite polja opis, procent in konto v kolikor želite. Nov vnos shranite preko tipke Shrani.

Image

V kolikor spremembe davčnih stopenj ne boste izvedli avtomatsko preko Cenika, artiklom oz. storitvam povišate davčne stopnje ročno. To pomeni da vsak artikel oz. storitev z dvoklikom odprete, izberete novo davčno stopnjo in pretipkate ceno brez ddv (v kolikor boste posledično zaradi dviga ddv povišali tudi ceno z ddv, ta se bo izračunala sama) oz. pretipkate ceno z ddv, v kolikor cen ne boste boste dvigovali. 

Sprememba davčnih stopenj preko cenika

Spremembo davčnih stopenj se bo izvedla preko  Cenika.  V programu Fakturiranje najdemo cenik preko menija Fakturiranje, Ceniki.

Image

V Trgoposu cenike startamo preko Datoteka, Ceniki.

Image

V oknu Cenika, odpremo Nov cenik.

Image

V desnem delu ekrana se vam odpro polja za vnos podatkov o novem ceniku.

Izpolnite:

·         datum, ko generirate cenik,

·         velja od naj bo datum 01.07.2013,

·         v kolikor se omejujete na skladišče tega izberite,

·         vrsta cenika je pomembna od tega ali so Mp (cena2) in Vp (cena1) cene na artiklih enake. To preverite na nekem artiklu. V kolikor sta ceni različni je potrebno najprej generirat cenik vrste Popravi ceno 1 in nato še vnos novega cenika z istimi podatki in vrsto Popravi ceno 2. To pomeni da boste vnesli dva cenika z istimi podatki, sprememba bo le pri vrsti cenika. En cenik bo za Popravi ceno1, drugi pa za Popravi ceno 2. Če sta obe ceni enaki izberite vrsto Popravi ceno1&ceno2.

·         status pustite na Odprt.

Nov cenik shranite s tipko Shrani cenik. Cenik se zapiše v seznam cenikov.

Image 

Z miško se postavite na cenik, ki sta ga vnesli in preko menija Cenik, Uvozi cenik iz šifranta v program uvozite artikle s cenami. Če imate dvojne cene, bo program uvozil npr. cene 1 - veleprodajne, če ste izbrali vrsto cenika Popravi ceno1 in nato na novem ceniku vrste Popravi ceno2, maloprodajne cene.

Image

V ceniku imate možnost vnesti najmanjšo dovoljeno ceno, Inkrement (zaokrožitev) cene.

1. Nato se postavite na nek artikel, ki ima stopnjo ddv 8,5% in preko desne tipke miške izberete funkcijo Spremeni davčno stopnjo.

Image

2. Odpre se vam šifrant davčnih stopenj. S tipko Enter dobite seznam vseh stopenj. Postavite se na povišano stopnjo 9,5% če jo spreminjate iz 8,5% in jo s tipko Izberi potrdite.

Image

3. Program vas vpraša, če želite spremeniti davčno stopnjo vsem artiklom. Izberite Da, če želite spremembo davčne stopnje vsem tistim, ki imajo stopnjo 8,5% na 9,5%.

Image

4. Nadaljnje vas program vpraša, če želite ohraniti enako ceno z ddv. Če bruto cena, cena z ddv ostane enaka, izberite Da. Spremenila se bo samo neto cena, cena brez ddv. V kolikor boste posledično zaradi dviga stopnje ddv, povišali bruto ceno pa izberite Ne. To pomeni, da se bo cena z ddv povišala.

Image

Sprememba cene je videna takoj. Enaka funkcija glede spremembe davčne stopnje velja za artikle, ki imajo davčno stopnjo 20%. Ponovite postopek od številke 1, le da se tokrat postavite na nek artikel s stopnjo 20% in v šifrantu davčnih stopenj izberete stopnjo ddv 22% v postopku številka 2.

S tem ste popravili stopnjo ddv vsem artiklom cenika vrste Popravi ceno 1. Če imate cene različne, ponovite postopek od uvoza cenika iz šifranta, še za cene 2.

Cene lahko preko cenika določate tudi sami. Ko vas program vpraša, če spremeni davčno stopnjo vsem artiklom odgovorite z NE. Davčna stopnja se bo tako spremenila le izbranemu artiklu, ostalim lahko to storite sami. Z dvojnim klikom na nek artikel se odpro spodaj nova polja s podatki o ceni artikla in jih lahko ročno spreminjate. Popravek spremeni s tipko Shrani. Tega artikla ne bo več na seznamu. Če ga želite ponovno videti, zgoraj odstranite kljukico Samo nepopravljeni.

Image 

 

AKTIVIRANJE CENIKA NA DAN 1.7.2013

Ko imate shranjene nove cenike, jih ob veljavi sprememb stopnje ddv, torej 1.7.2013 aktivirate. Z desnim klikom miške na shranjenem ceniku izberete Aktiviraj cenik. Pomembno je, da tisti, ki imate različni ceni 1 in 2, najprej aktivirate cenik Popravi ceno 1 in nato Popravi ceno 2. Od trenutka aktivacije bodo cene spremenjene.

Image 

V kolikor želite preklic aktivacije in vrnite starega stanja, le tega izvedete preko desne tipke na miški in Preklic aktivacije in vrnitev starega stanja. Tukaj pa je potrebno preklic opraviti najprej na ceniku Popravi ceno 2 nato pa preklic na ceniku Popravi ceno 1, če je bilo zaporedje aktivacije kot v prejšnjem odstavku in sta cenika 2. V kolikor je cenik eden tako vrstni red ni pomemben.

Image 

 

 

 

 

 

 
 
   
     

 
 
© 2024 Orbitala poslovna programska oprema