Prva stran arrow Podpora arrow Plače arrow Plače arrow Delna oprostitev plačevanja prispevkov
Orbitala poslovna programska oprema | Saturday, 27 April 2024
Menu
Prva stran
Predstavitev
Povpraševanje
Produkti
Podpora
 
 
 
Delna oprostitev plačevanja prispevkov PDF Natisni E-pošta

Ugodnosti pri plačevanju prispevkov

Z novimi oz. spremenjenimi zakoni o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, trgu dela in delovnih razmerjih so letos uvedene različne ugodnosti pa tudi 'sankcije' pri plačevanju prispevkov za socialno varnost. Nanašajno se na obračunavanje prispevkov od plač in drugih dohodkov iz delovnega razmerja, odvisne so od vrste pogodbe o zaposlitvi, od starosti zaposlenih oziroma izpolnjevanju določenih pogojev, ki jh zaposleni izpolnjujejo, da so upravičeni do teh ugodnosti. Ugodnosti so uveden tudi za samozaposlene.

Delna oprostitev plačila prispevkov za starejše - 1.7.2013

Za koga lahko uveljavljate oprostitev plačila prispevkov?

Delodajalci in izplačevalci nadomestil ste oproščeni plačila prispevkov delodajalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje:

1. v višini 30% za zaposlene v delovnem razmerju, ki so dopolnili 60 let starosti, in

2. v višini 50% za zaposlene v delovnem razmerju, ki izpolnjujejo starostni pogoj za pridobitev pravice do predčasne pokojnine (po 2. odstavku 29. člena ZPIZ-2).

Delno oprostitev plačila prispevkov delodajalca v višini 50% za starejše zaposlene, ki izpolnjujejo starostni pogoj za pridobitev pravice do predčasne pokojnine, lahko uveljavljate, dokler vaš zaposleni ne dopolni 60. leta starosti. Po tem obdobju, torej po dopolnjenem 60. letu sarosti, ste zanj upravičeni do oprostitve plačila prispevkov delodajalca v višini 30%.

V programu Plače ti dve ugodnosti vklopite preko kljukice v šifrantu zaposlenega.

- 60 let

Image

- pravica do predčasne pokojnine

Image

Oprostitev prispevkov je vidna na analitičnem delu izplačila prispevkov. Prispevki so le obračunani, ne pa tudi za plačilo.

Image

Delna oprostitev plačila prispevkov za samozaposlene - 1.7.2013

Samozaposlene osebe so delno oproščene plačila prispevkov za obvezno socialno zavarovanje:

- v prvem letu poslovanja v višini 50% in

- v naslednjem letu poslovanja v višini 305 prispevkov, obračunanih od zavarovalne osnove.

To pomeni, da se bo delna oprostitev plačila prispevkov lahko priznala samzaposlenim, ki bodo prvi vpis v register opravili po 1. juliju 2013. Oprostitev plačila jim bo lahko priznana za obdobje deh let od prvega vpisa v register.

Pogoj prvega vpisa izpolnjujejo samozaposleni, ki pred tem še nikoli niso opravljali samostojen dejavnost na podlagi vpisa v katerega od predpisanih registrov.

V programu se ta ugodnost obračuna na podlagi kljukice v možnostih, prispevki s.p. in datuma prvega vpisa v register, ki mora biti po 1.7.2013.

Image

Oprostitev plačila prispevkov za zaposlitev osebe mlajše od 30 let - 1.11.2013

Delodajalec, ki sklene pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas z brezposelno osebo, mlajšo od 30 let, ki je najmanj tri mesece pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas prijavljena v evidenci brezposelnih oseb, je za prvih 24 mesecev zaposlitve oproščen plačila prispevkov delodajalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti.

Do oprostitve iz prejšnjega odstavka je upravičen delodajalec:

- ki zadnje tri mesece pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas z mlajšo brezposelno osebo iz prvega odstavka tega člena ni začel postopka odpovedi pogodbe o zaposlitvi oz. odpovedal pogodbe o zaposlitvi delavcem iz poslovnih razlogov,

- ki pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas z mlajšo brezposelno osebo iz prvega odstavka tega člena ni imel blokiranega transakcijskega računa 30 ali več zaporednih dni in

- ki je v zadnjih šestih mesecih pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas z mlajšo brezposelno osebo iz prvega odstavka tega člena redno izplačeval plače in plačeval obvezne prispevke za socialno varnost zaposlenim.

V kolikor so izpolnjeni vsi predhodno navedeni pogoji delodajalca, v programu dodate kljukico na šifrantu zaposlenega, da gre za mlajšo osebo od 30 let,  izpolnite nedoločen čas pri delovnem razmerju in program bo temu zaposlenemu upošteval ugodnosti iz tega naslova.

Image

Prispevki se bodo obračunali, bodo pa zmanjšani za plačilo.

Image 

 


 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 


 

 

 

 

 
 
   
     

 
 
© 2024 Orbitala poslovna programska oprema