Prva stran arrow Podpora arrow Plače arrow Plače arrow Novosti na REK obrazcih po 1.1.2014
Orbitala poslovna programska oprema | Thursday, 02 May 2024
Menu
Prva stran
Predstavitev
Povpraševanje
Produkti
Podpora
 
 
 
Novosti na REK obrazcih po 1.1.2014 PDF Natisni E-pošta

NOVOSTI NA REK OBRAZCIH PO 1.1.2014

Pojasnilo DURS, št. 4210-9508/2013, z dne 23. 10. 2013

 V Uradnem listu RS, št. 85 z dne 18. 10. 2013, je objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o vsebini in obliki obračuna davčnih odtegljajev ter o načinu predložitve davčnemu organu (v nadaljevanju: Pravilnik REK), ki začne veljati 1. 11. 2013, razen v delu, kjer je navedeno, da se podatki izpolnjujejo od 1. 1. 2014 dalje.

Vse spremembe, ki se nanašajo na poročanje podatkov na osnovi omenjenega pravilnika, so vgrajene v verzijo baze 277 in več. Za pravilnost oddaje novih rek obrazcev si je potrebno obvezno namestiti novo verzijo.

1. Podatki za izračun davčnega odtegljaja

V01 Podatki o vzdrževanih družinskih članih – otrocih

Vpiše se podatke o upoštevanih posebnih olajšavah za vzdrževane otroke po 114. in 115. členu ZDoh-2, za katere so zaposleni pri plači uveljavljali olajšave. Vpiše se letnica rojstva otroka in sorodstveno razmerje. Vsi ostali podatki se ne poročajo, so le za lažjo kontrolo oz. kot evidenca.

Otrok je lastni otrok, posvojenec, pastorek oziroma otrok zunajzakonskega partnerja; vnuk, če ima zavezanec pravico do posebne olajšave za enega od njegovih staršev ali če vnuk nima staršev ali če zavezanec skrbi zanj na podlagi sodbe sodišča; druga oseba (sestra ali brat), če zavezanec zanjo skrbi na podlagi sodbe sodišča.

V02 Podatki o vzdrževanih družinskih članih – ostali

Vpiše se podatke o upoštevanih posebnih olajšavah za vzdrževane družinske člane po 115. členu ZDoh-2. Vpiše se število družinskih članov, za katere zavezanec uveljavlja olajšavo (razen za otroke).

Vzdrževani družinski član je lahko: zakonec ali zunajzakonski partner, razvezani zakonec, starši oziroma posvojitelji, tast ali tašča oziroma posvojitelji zakonca, član kmečkega gospodinjstva.

Vnos podatkov o vzdrževanih družinskih članih in pripadajočih davčnih olajšavah poteka na kadrovski evidenci  (šifrant zaposlenih - F5) zaposlenega, pod rubriko Obračun. Od 1.1.2014 je potrebno poročati na rek obrazcih o vseh olajšavah tudi o splošni olajšavi, ki se po 1.1.2014 zapiše samodejno v to okno olajšav o vzdrževanih družinskih članih.

Image 

Oziroma na posameznem izplačilu zaposlenega, na podatkih o plači.

Image 

Pri samem vnosu podatkov o družinskem članu je za pravilno poročanje na Rek-1 (iRek) obrazcu od 1.1.2014 pomembna pravilno izbrana oznaka olajšave, vnesena pravilna letnica rojstva in izbrano sorodstveno razmerje.

Image 

2. Izračun davčnega odtegljaja

Podatki se v polja od D01 do D12 vpisujejo za dohodke, izplačane od 1. januarja 2014 dalje, glede na izbrano oznako olajšav. Zaradi obveznosti poročanja vseh olajšav se tudi splošna olajšava zapiše v to novo okno. V kolikor so zaposleni upravičeni do povečane splošne olajšave zaradi nizkih dohodkov, morate te olajšave v tem oknu vnesti.

Image

3. Dodatni podatki – dohodki iz delovnega razmerja

Izplačevalci morate ob izplačilu dohodkov iz zaposlitve poročajo po novem na iRek poročati tudi o:

• številu ur in znesku plač, nadomestilih plač ter nadomestilih plač po prepisih, ki urejajo pokojninsko in invalidsko zavarovanje,

• podatkih o vrsti danih bonitet, kjer je predpisano ločeno poročanje o najpogostejših bonitetah: za uporabo službenega osebnega vozila za privatne namene, nastanitev, plačane zavarovalne premije.

Podatki se v polja od B01 do B17 vpisujejo za dohodke, izplačane od 1. januarja 2014 dalje.

B01 Plača

Vpiše se število opravljenih ur in znesek bruto plače iz naslova opravljenih ur, skupaj z nadomestilom, ki bremeni delodajalca. V podatek o številu ur se vključujejo tudi neopravljene ure, za katere delavec prejema nadomestilo plače iz sredstev delodajalca.

B02 Nadomestilo plače

Vpiše se število neopravljenih ur v okviru delovnega časa, za katere delavec prejema nadomestilo plače v breme drugih organizacij ali delodajalcev in organov. Vpiše se znesek nadomestila plače, ki ga delodajalec refundira, oziroma mu ga povrnejo proračun ali zavodi.

B03 Nadomestilo plače po predpisih PIZ

Vpiše se število ur skrajšanega delovnega časa in znesek nadomestila plače zaradi dela s skrajšanim delovnim časom, ki ga delodajalec izplačuje skladno s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

B04 Povračilo stroškov do uredbe vlade – prehrana (podatek program vzame iz podatka pri izplačilu plače, glede na delovne dni)

Vpiše se znesek izplačanih povračil stroškov prehrane, izplačanih do višine, ki se skladno s 3. točko prvega odstavka 44. člena ZDoh-2, ne všteva v osnovo dohodka iz delovnega razmerja. 

B05 Povračilo stroškov do uredbe vlade – prevoz (podatek program vzame iz podatka pri izplačilu plače, glede na delovne dni)

Vpiše se znesek izplačanih povračil stroškov prevoza, izplačanih do višine, ki se skladno s 3. točko prvega odstavka 44. člena ZDoh-2, ne všteva v osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

B06 Povračilo stroškov do uredbe vlade – stroški službene poti

Vpiše se znesek izplačanih povračil stroškov v zvezi s službenim potovanjem (dnevnice, prevoz, prenočišče), izplačanih do višine, ki se skladno s 4. točko prvega odstavka 44. člena ZDoh-2, ne všteva v osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

B07 Povračilo stroškov do uredbe vlade – terenski dodatek

Vpiše se znesek izplačanih terenskih dodatkov, izplačanih do višine, ki se skladno s 3. točko prvega odstavka 44. člena ZDoh-2, ne všteva v osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

B08 Povračilo stroškov do uredbe vlade – nadomestilo za ločeno življenje

Vpiše se znesek izplačanih nadomestil za ločeno življenje, izplačanih do višine, ki se skladno s 3. točko prvega odstavka 44. člena ZDoh-2, ne všteva v osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

Podatke B06-B08 v programu najdete med materialnimi stroški. V šifrantu mat. stroškov je potrebno obvezno izbrati vrsto materialnega stroška, da ga pravilno označi na IRek obrazcu.

Image

B09 Odpravnine zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi

Vpiše se znesek izplačanih odpravnin zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi, ki je določena kot pravica iz delovnega razmerja in se na podlagi 9. točke prvega odstavka 44. člena ZDoh-2 ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

B10 Odpravnine ob upokojitvi

Vpiše se znesek izplačanih odpravnin ob upokojitvi, ki se na podlagi 7. točke prvega odstavka 44. člena ZDoh-2 ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

B11 Jubilejne nagrade

Vpiše se znesek izplačanih jubilejnih nagrad, ki se na podlagi 7. točke prvega odstavka 44. člena ZDoh-2 ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

B12 Solidarnostne pomoči

Vpiše se znesek izplačanih solidarnostnih pomoči, ki se na podlagi 7. točke prvega odstavka 44. člena ZDoh-2 ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

B13 Premije prostovoljnega dodatnega zavarovanja

Vpiše se znesek vplačanih premij prostovoljnega dodatnega zavarovanja, ki se na podlagi 2. točke prvega odstavka 44. člena ZDoh-2 ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

Boniteta

Vpiše se vrednost bonitete glede na vrsto bonitete, in sicer se ločeno prikaže vrednosti spodaj navedenih bonitet:

B14 Boniteta – uporaba osebnega vozila, vpiše se tudi registrska številka avtomobila, katerega ima delojemalec v zasebni rabi,

B15 Boniteta – nastanitev,

B16 Boniteta – zavarovalna premija,

B17 Boniteta – drugo (bonitete, ki niso vključene v, B14, B15 ali B16).

Bonitete vnašamo v podatkih za obračun.

Image

Oziroma na kadrovski evidenci zaposlenega, rubrika Bonitete.

Image

Zaradi novosti pri poročanju rek obrazcev je potrebno obvezno izpolnit vrsto posamezne bonitete. V kolikor uporabljate kot boniteto vozilo, ki ga imate v zasebni lasti, je potrebno vpisat še registrsko številko avtomobila.

Image 


3. Drugi osebni prejemki

Spremembe na individualnem REK obrazcu, ki se nanašajo na podatke o nepremičninah

Po novem je pri izplačilih dohodkov iz oddajanja premoženja v najem (izplačila po 1.1.2014) potrebno poročati tudi ustrezen Identifikator vrste premoženja, ki je:

- V primeru oddaje zemljišča v najem – šifra in naziv katastrske občine in številka parcele

- V primeru oddaje stavbe v najem – šifra in naziv katastrske občine in številka stavbe

- V primeru oddaje dela stavbe v najem – šifra in naziv katastrske občine in številka stavbe in številka dela stavbe.

Podatke je potrebno dopolniti na posameznem izplačilu najemnine upravičencu dohodka.

Image


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
   
     

 
 
© 2024 Orbitala poslovna programska oprema