Prva stran arrow Podpora arrow Plače arrow Plače arrow Spremembe vsebine in oblike obračuna davčnih odtegljajev po 1.2.2014
Orbitala poslovna programska oprema | Monday, 06 May 2024
Menu
Prva stran
Predstavitev
Povpraševanje
Produkti
Podpora
 
 
 
Spremembe vsebine in oblike obračuna davčnih odtegljajev po 1.2.2014 PDF Natisni E-pošta

PRISPEVKI OD RAZLIKE DO MINIMALNE PLAČE PO 1.2.2014 (razlike do najnižje osnove za izplačilo prispevkov)

V skladu s 6. členom novele Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju – ZZVZZ-M (Uradni list RS, št. 91/13), se spremeni 50. člena ZZVZZ tako, da je za delavce v delovnem razmerju osnova za plačilo prispevkov za zdravstveno zavarovanje enaka osnovi za plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki je določena v 144. členu Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju – ZPIZ-2 (Uradni list RS, št. 96/12, 39/13). Določba se uporablja za izplačila plač od 1. 2. 2014 dalje.

Če je izplačana plača oziroma nadomestilo plače nižje od najnižje osnove, se od razlike do najnižje osnove obračunajo in plačajo vsi prispevki za socialno varnost. Če se prispevek za zdravstveno zavarovanje plačuje od najnižje osnove za prispevke, kot je določena z ZPIZ-2, je skladno z drugim odstavkom 50. člena ZZVZZ delodajalec zavezanec za plačilo prispevka za zdravstveno zavarovanje zavarovanca od razlike med najnižjo osnovo za plačilo prispevka ter plačo ali nadomestilom plače (v ta namen je dodano polje 501a), zavarovanec pa za del prispevka, ki odpade na plačo ali nadomestilo plače.

Nastavitve v programu glede obračunavanja vseh prispevkov od razlike do minimalne plače

Tako je  potrebno za vsa izplačila od 1.2.2014 dalje obračunati od zneska razlike do minimalne plače (razlike do najnižje osnove za plačilo prispevkov) obračunati tudi Prispevke za zdravstveno varstvo. Omenjeni prispevek iz plač kot prispevek na plače bremenita delodajalca (kot velja za prispevke za PIZ).

Image 

Od razlike do najnižje osnove za plačilo prispevkov se plačuje tudi prispevek za zavarovanje za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni. Navedeni prispevek se od 1. 2. 2014 dalje plačuje tudi od neplačane odsotnosti.

V programu Plače si je potrebno dopolniti nastavitve prispevkov. Da si omenjenih nastavitev ne rabite spreminjat na vseh podjetjih posamezno je za te nastavitve generalno predvidena predloga prispevkov in nato na podjetjih samo startate posodobitev prispevkov iz predloge.

Image

Navodila za posodobitev prispevkov posamezno po podjetju

Slika spodaj prikazuje generalno nastavitev prispevkov na posameznem podjetju. Le ta je vezana na podjetje, zato si je potrebno posodobit šifrant prispevkov iz predloge. V šifrantu prispevkov si pogledate aktualne prispevke po posodobitvi.

Image 

V kolikor je številka 1 pomeni, da se omenjeni prispevek plačuje. Izpolnjeno polje plačilo delodajalec pa velja za izjeme, kjer se prispevek obračuna delojemalcu, bremeni pa delodajalca; prispevek PIZ in od 1.2.2014 tudi prispevek za zdravstveno zavarovanje.

Image

DRUGO PRAVNO RAZMERJE  1.2.2014 - izplačila  dohodkov iz drugega pravnega razmerja

 Za vsa izplačila od dohodkov iz drugega pravnega razmerja, je potrebno od 1.2.2014 dalje poleg Akontacije dohodnine in Prispevka delodajalca za PIZ (8,85 %) obračunati še:

 - Prispevek delodajalca za poškodbe pri delu (0,53 %)

 - Prispevek za zdravstvo delojemalca (6,36 %).

Nova shema za ostala izplačila v programu zgleda takole. Zraven prispevkov so transakcijski računi, kamor se posamezen prispevek nakazuje. Ta je že avtomatsko izbran, številka, ki ga označuje je samo naša identifikacijska številka računa.

Image

V kolikor upravičenec dohodka ni zavarovanec po 18. Členu ZPIZ-2, kar pomeni, da je zavarovanec obvezno zavarovan na drugi podlagi (prispevek za PIZ 15,50% ni del obračuna) , je potrebno dodati kljukico v njegovi kadrovski evidenci – drugi delodajalec.

Image

 

V kolikor je delavec napoten na delo v tujino, se le to prikaže na analitičnem delu rek obrazca (polje A011). Zato je v kadrovski evidenci tega delavca potrebno dodati kljukico – delavec napoten na delo v tujino.

Image 

 

Primeri obračunov- povzeto davčna uprava Republike Slovenije

Zavarovanec po 18. členu ZPIZ-2

Image

Ni zavarovanec po 18.členu ZPIZ-2

Image

Upokojenci

Image 

 

Izpisi plačilnih list ostalih izplačil

V poročilih so zaradi novosti po 1.2.2014 tudi nove oblike plačilnih list za ostala izplačila. In sicer je za pravilen prikaz novih prispevkov treba izbrati plačilno listo 2014.

Image 

 

 

 


 


 

 

 

 


 

 

 

 
 
   
     

 
 
© 2024 Orbitala poslovna programska oprema