Prva stran arrow Podpora arrow Plače arrow Plače arrow Prispevki samozaposlenih v letu 2014
Orbitala poslovna programska oprema | Tuesday, 30 April 2024
Menu
Prva stran
Predstavitev
Povpraševanje
Produkti
Podpora
 
 
 
Prispevki samozaposlenih v letu 2014 PDF Natisni E-pošta

Prispevki PIZ in ZZ v letu 2014

Od 1. januarja 2014 naprej so nekatera izplačila 'obremenjena' z višjimi prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, od 1. februarja 2014 pa tudi za zdravstveno zavarovanje. Največje dodatne obremenitve so doletele samostojne podjetnike (samozaposleni + popoldanski s.p.).

1 PRISPEVKI ZA POKOJNINSKO IN INVALIDSKO ZAVAROVANJE

ZPIZ-2: 18. člen (drugo pravno razmerje) in 20. člen (posebni primeri zavarovanja)

Začetek uporabe: 1.1.2014

Drugo pravno razmerje

Sem spadajo tudi: avtorski honorarji, podjemne pogodbe, sejnine, izplačila cenilcem, sodnim izvedencem …

Obdavčitev po starem (v letu 2013)
Prispevek PIZ je v letu 2013 znašal fiksno 8,85% od bruto zneska honorarja (zavezanec za plačilo: izplačevalec).

Obdavčitev po novem (v letu 2014)
Oseba, ki bo opravljala delo na podlagi drugega pravnega razmerja, bo morala izplačevalcu prejemka podati IZJAVO:
da ni upokojenec, da ne opravlja začasnega ali občasnega dela dijakov in študentov v skladu s predpisi, ki urejajo to delo in da ni vključena v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje oziroma je vključena v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, vendar za krajši delovni čas od polnega.

Na podlagi te izjave bo izplačevalec prejemkov obračunal prispevke in sicer:

·         Če oseba NI vključena v obvezno PIZ na drugi podlagi: izplačevalec prejemka bo ob izplačilu po 1.1.2014 obračunal prispevek zavarovanca v višini 15,5% od bruto prejemka in prispevek delodajalca kot doslej 8,85% od bruto prejemka.

·         Če oseba JE vključena v obvezno PIZ na drugi podlagi: izplačevalec prejemka bo kot doslej oziroma ob izplačilu po 1.1.2013 obračunal le prispevek za posebne primere zavarovanja in sicer 8,85% od bruto prejemka.

2 ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE

ZZVZZ-M
Začetek uporabe: 1.2.2014

Drugo pravno razmerje

Sem spadajo tudi: avtorski honorarji, podjemne pogodbe, sejnine, izplačila cenilcem, sodnim izvedencem

Od 1.2.2014 mora delodajalec obračunati prispevek za poškodbe pri delu po stopnji 0,53% od izplačanega dohodka tistemu, ki opravlja delo za plačilo in za to delo še ni po nobeni drugi podlagi zavarovan za poškodbe pri delu.

DODATEN PRISPEVEK: Prispevku se doda novi prispevek zavarovanca in sicer 6,36% od izplačanega dohodka – ki se plača NE glede na to ali je prejemnik dohodka vključen v zavarovanje po kakšni drugi osnovi ali ne (izjema je le študentsko delo).

Navodila  Spremembe vsebine in oblike obračuna davčnih odtegljajev po 1.2.2014

 

POLNI S.P. OZ SAMOZAPOSLENI

Prispevek za zdravstveno zavarovanje se je povišal pri tistih samozaposlenih samostojnih podjetnikih, ki danes plačujejo najnižje prispevke oziroma prispevke od minimalne plače. Po novem se bodo namreč prispevki obračunavali od 60 odstotkov zadnje znane povprečne letne plače preračunane na mesec.
Glede na zadnjo znano povprečno plačo bi bila najnižja osnova za plačilo prispevkov za zdravstveno zavarovanje enaka 913,91 EUR. Osnova za ostale prispevke v letu 2014 ostaja minimalna plača.

Zavezanec, ki je vstopil v zavarovanje po 1.1.2014, prispevke plača najmanj od minimalne plače za 2013, preračunane na mesec (razen, če je bil v obdobju 6 mesecev pred vstopom v zavarovanje zavarovan po enaki zavarovalni podlagi - v tem primeru plača prispevke od zavarovalne osnove, od katere je prispevke plačeval pred izstopom iz zavarovanja).

 

http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_socialno_varnost/prispevki_za_socialno_varnost_samozaposlenih_pojasnila/placevanje_prispevkov/

Dopolnitev v programu Plače

V programu Plače se ob namestitvi nove verzije avtomatsko zapiše nova osnova za prispevke zdravstveno zavarovanje v Možnostih (F12), zavihek Nakazila s.p.

Image

Nova osnova se iz možnosti prepiše v podatke o izplačilu. V kolikor zavezanec na plačuje najnižje osnove za prispevke, si je potrebno v možnostih to osnovo prepisat, da je takšna kot osnova za ostale prispevke.

Image

Posledično je novo tudi poročilo Obračun prispevkov s.p. – OPSVZ.

Image 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 


 

 

 

 
 
   
     

 
 
© 2024 Orbitala poslovna programska oprema