Prva stran arrow Podpora arrow Plače arrow Plače arrow Sprememba osnove za plačilo prispevkov
Orbitala poslovna programska oprema | Monday, 06 May 2024
Menu
Prva stran
Predstavitev
Povpraševanje
Produkti
Podpora
 
 
 
Sprememba osnove za plačilo prispevkov PDF Natisni E-pošta

Najniža osnova za plačilo prispevkov

Na osnovi ZPIZ-a se je s 1.1.2015 spremenila osnova z aplačilo prispekov pri plači. Do 31.12.2014 je bila ta osnova enaka znesku minimalne plače. Za vsa izplačila od 1.1.2015 dalje pa se ta osnova spreminja in je vezana na podatek o povprečni plači na zaposlenega v Sloveniji.

Davčna uprava je dne 24.12.2014 objavila navodilo in preglednico s podatkom o povprečni plači, ki jo morate uporabiti za vsa izplačila plač o 1.1.2015. Za izplačila v letu 2015 velja kot najnižja osnova za plačilo prispevkov 52% povprečne plače, kar po podatkih Davčne uprave znaša 792,05 eur. Navedena osnova velja za izplačila od 1.1.2015 do 28.2.2015, za izplačila od 1.3.2015 naprej se določi nova osnova (52% povprečne bruto plače v Sloveniji za leto 2014).

Programske spremembe

V osnovnih nastavitvah plače, kjer je bil sedaj podatek o minimalni plači, smo dodali še podatek o najnižji osnovi za plačilo prispevkov.

Image

Obračun plače naredite po običajnem postopku, tako, da imate v polju vpisan znesek najnižje osnove za plačilo prispevkov in v drugem polju podatek o minimalni plači.

Image

Popravek

Vsi, ki ste obračune že naredili in REK obrazce že oddali na e-davke, morate obračun ponoviti z novimi podatki (dodati podatek o najnižji osnovi za plačilo prispevkov, osvežiti prispevke in obračun), REK obrazce stornirati in jih ponovno oddati. Hkrati pa doplačati prispevke, če ste plačilne naloge že poslali naprej (razlika med obema zneskoma je majhna). Malenkostno, se bodo spremenila tudi nakazila zaposlenim, ki so imeli obračunane prispevke od razlike do minimalne plače. Te zneske bo v tem primeru najbolje, da poračunate pri naslednji plači npr. kot odtegljaj.


 


 


 
 
   
     

 
 
© 2024 Orbitala poslovna programska oprema