Prva stran arrow Podpora arrow Novosti!! arrow Davčne blagajne arrow Postopki za uspešen prenos got.računov na FURS
Orbitala poslovna programska oprema | Thursday, 25 April 2024
Menu
Prva stran
Predstavitev
Povpraševanje
Produkti
Podpora
 
 
 
Postopki za uspešen prenos got.računov na FURS PDF Natisni E-pošta

Postopki za uspešno pošiljanje gotovinskih računov na FURS

Z novo verzijo programske opreme (Trgopos, Fakturiranje in Recepcija),  vam bomo poslali navodila kaj vse bo za uspešen prenos računov na FURS potrebno v programu urediti oz. vam bomo pri tem v pomoč. Vam pa spodaj podajamo seznam kaj vse si vi ali z vaše strani pooblaščena oseba morate urediti za uspešno uporabo davčne blagajne.

1. Pridobitev namenskega digitalnega potrdila

Vlogo za izdajo namenskega digitalnega potrdila, ki ga za delovanje davčnih blagajn potrebujete vsi davčni zavezanci, je preko portala eDavki mogoče oddati - od 15. novembra 2015. Zavezanci, ki sistema eDavki ne uporabljate, lahko za pridobitev namenskega digitalnega potrdila pooblastite računovodski servis, ponudnika davčne blagajne ali koga tretjega. Postopek je preprost. Na spletnih straneh eDavki ali Finančne uprave RS si natisnete obrazec, ki se imenuje  Obrazec za dodelitev in preklic zunanjih pooblastil v sistemu eDavki ga izpolnite (določite pooblaščenca) in ga pošljete na finančni urad, kjer imate registrirano podjetje ali dejavnost.

Pooblaščenec lahko nato v imenu uporabnika davčne blagajne vloži zahtevek za pridobitev namenskega digitalnega potrdila in ga tudi prevzame. Kot pomoč pri izpolnjevanju obrazca imate na voljo vzorec izpolnjenega obrazca.

Navodila za prevzem digitalnega potrdila najdete na tej povezavi.

2. Registracija poslovnega prostora oz. prodajnega mesta pri FURS pred prvim potrjevanjem računov

Poslovni prostor je vsak premičen ali nepremičen prostor, v katerem zavezanec stalno ali začasno izdaja račune, kateri so plačani z gotovino. Preko aplikacije 'Mini blagajna' na spletni strani FURS in z uporabo namenskega digitalnega potrdila boste morali sporočiti podatke za vsak posamezen poslovni prostor (stojnica, avto - če v njem izdajate račune...itd.), kasneje pa tudi sporočiti vse spremembe, povezane s poslovnim prostorom.

Poslovna enota bo poleg naslova imela vpisane podatke kot so št. katastrske občine, stavbe in dela stavbe. Na spletni strani Geodetske uprave RS bomo našli podatke, ki jih za uspešno prijavo poslovnega prostora potrebujemo.

Ta podatek se bo poslal na FURS neposredno iz naše programske opreme za izdajanje računov. Poslal se bo ob prvi izdaji računa, potem pa samo v primeru spremembe.

Navodila boste prejeli ob namestitvi.

3.    Izdelati interni akt

Številčenje računov je sedaj predpisano na napravo ali na poslovno enoto. Vsi, ki imate več kot eno trgovino, bo potrebno po novem dodeliti štetje vsaki trgovini posebej.

Zavezanec predpiše pravila za dodeljevanje zaporednih številk računov, naredi popis poslovnih prostorov in dodeli oznake poslovnim prostorom v internem aktu.

Vzorci internih aktov:

PRIMER 1 - En poslovni prostor, ena elektronska naprava

PRIMER 2 - Več poslovnih prostorov, več elektronskih naprav za izdajo računov, zaporedne številke računov si sledijo v zaporedju po posamezni e-napravi za izdajo računov v poslovnem prostoru

PRIMER 3 -  Več poslovnih prostorov, več elektronskih naprav za izdajo računov, zaporedne številke računov si sledijo v zaporedju po vsakem poslovnem prostoru

PRIMER 4 -  Več poslovnih prostorov, več elektronskih naprav za izdajo računov, zaporedne številke računov si sledijo v zaporedju po centralni e-napravi (strežniku) v poslovnem prostoru zavezanca

 

4. Nabava davčne blagajne, ki ustreza zakonskim predpisom na področju davčnega potrjevanja računov

Aplikacije za izdajanje računov podjetja Orbitala bo v skladu z zakonom o davčnih blagajnah imelo vse obvezne nove podatke na računu:

a.    Čas izdaje računa

b.    Oznako fizične osebe, ki je račun izdala

c.    Enkratna identifikacijska oznaka računa (EOR) – dodeli Furs ob uspešnem sprejemu računa

d.    Zaščitno oznako izdajatelja računa – dodeli program (izpisana mora biti tudi kot QR, PDF417 in Code 128)

e.   Zakonsko predpisano obliko številke računa, ki bo sestavljena iz treh sklopov: oznaka prostora - oznaka elektronske naprave - zaporedna številka

5. Na vidno mesto objaviti obvestilo kupcem

Obveznosti prodajalca:

Na vidno mesto obesiti obvestilo kupcem o obveznem izstavljanju računov in o obveznosti kupca, da ga vzame in zadrži.

Image 

Obveznosti kupca:

Kupce mora račun zadržati neposredno ob odhodu iz poslovnega prostora, sicer ga lahko doleti globa v višini 40,00 EUR. Z EOR ali ZOI kodo lahko v 30 dneh od dneva izdaje računa pri davčnem organu preko telekomunikacijskih poti preveri, ali je bil račun potrjen na FURS-u.

 

 

 

 

 

 

 
 
   
     

 
 
© 2024 Orbitala poslovna programska oprema