Prva stran arrow Podpora arrow Novosti!! arrow Plače arrow Dopolnitve iREK po 1.1.2016
Orbitala poslovna programska oprema | Friday, 19 April 2024
Menu
Prva stran
Predstavitev
Povpraševanje
Produkti
Podpora
 
 
 
Dopolnitve iREK po 1.1.2016 PDF Natisni E-pošta

Sporočanje podatkov o osnovah z iREK obrazcem v letu 2016 (kar se je doslej poročalo z obrazcem M4)

Z novim Zakonom o matični evidenci (Ur. l. št. 111/13 in 97/14, v nadaljevanju ZMEPIZ-1), se poleg drugih novosti (elektronsko prijavljanje v zavarovanja; roki prijavljanja v zavarovanja, vročanje M-1 in M-2 obrazca delavcem itd.), uvaja novost načina sporočanja o osnovah; sporočanje tistih podatkov, ki so se doslej sporočali Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) z obrazcem M-4.

S 1. 1. 2016 je torej uveden nov sistem zajemanja in poročanja oziroma posredovanja podatkov o osnovah (o plači, nadomestilih plače, obračunanih in plačanih prispevkih ter obdobjih zavarovanja po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju itd.). Poročanje delodajalcev z obrazcem M-4 se s 1. 1. 2017 ukinja in se nadomešča s poročanjem prek iREK obrazca FURS-u.

V ta namen so v iREK obrazec dodana polja od M01 do M10. V poljih od M01 do M10 se sporočajo podatki za oblikovanje prijave podatkov o osnovah in spremembah teh podatkov za obdobja od 1. 1 . 2016 dalje.

Podatki se sporočajo ob vsakem izplačilu dohodka iz delovnega razmerja, od katerega so obračunani prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Vsebina novih polj:

M01–Plača in nadomestilo plače

M02–Nadomestilo plače po 3. alineji 1. odstavka 32. člena ZPIZ-2

M03–Plača -nadure

M04–Plača –dopolnilno delo (147. člen ZDR-1)

M05–Povračila stroškov v zvezi z delom in osnova za prispevke iz drugih dohodkov

M06–Letni sklad ur

M07–Neplačana odsotnost

M08–Razlika do najnižje osnove za plačilo prispevkov

M09–Zavarovalna doba, ki se šteje s povečanjem

M10–Sezonsko delo

Dopolnitve v modulu Plače

Novosti v aplikaciji Plače so naslednje:

- v možnostih letni font ur (ta se izpolni v kolikor letni sklad ur delodajalca ne ustreza letnemu številu ur polnega delovnega časa 40 ur na teden). Podatek napolnite torej v primeru, ko je delovni čas delodajalca krajši od 40 ur na teden. Meni Izplačila, Možnosti, zavihek Plače.

Image

- ob vsakem izplačilu po posamezni urni postavki se izpolnjuje zavarovalna doba  in pri izplačilu M02 -  nadomestila plače po 3. alineji 1. Odstavka 32. člena ZPIZ-2, tudi leto osnove. Vpiše se koledarsko leto pred pričetkom prejemanja nadomestila. Če delavec v letu pred pričetkom prejemanja nadomestil ni imel plače oziroma osnove za plačilo prispevkov ali nadomestila, se vpiše tekoče leto pričetka prejemanja nadomestila.

Image 

Pri vseh ostalih urnih postavkah je leto osnove brezpredmetno.

Primeri izpolnjevanja novih rubrik na obrazcu iREK na spletni strani: http://www.datoteke.fu.gov.si/eDavki/Primeri_izpolnjevanja_rubrik_M01_M10.pdf

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 
 
   
     

 
 
© 2024 Orbitala poslovna programska oprema