Prva stran arrow Podpora arrow Plače arrow Ostala izplačila arrow Del plače za poslovno uspešnost
Orbitala poslovna programska oprema | Thursday, 02 May 2024
Menu
Prva stran
Predstavitev
Povpraševanje
Produkti
Podpora
 
 
 
Del plače za poslovno uspešnost PDF Natisni E-pošta

Božičnica

Za uspešen obračun 13. plače (božičnice, letne nagrade, nagrade za poslovno uspešnost,...) po novih zakonih je treba imeti nameščeno novo verzijo, ki vsebuje podatek glede odrejenega zneska za obračun dohodnine. V kolikor nove verzije niste prejeli vljudno prosimo, da nam sporočite.

Po 01.01.2017 bodo delodajalci enkrat v koledarskem letu vsem upravičenim delavcem hkrati izplačali del plače za poslovno uspešnost, ki ne bo predmet davka od dohodka iz delovnega razmerja do višine 70% zadnje znane povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji.

V programu najprej obračunajte osnovno plačo za prejšnji mesec. Nato pa ponovno izberete novo izplačilo, obvezno kljukica pred poračun/božičnica in vpisano vrsto dohodka 1152 (Del plače za poslovno uspešnost, nad zneskom določenim v 44. členu ZDoh-2) ali 1152 (Del plače za spolovno uspešnost, ki se ne všteva v davčno osnovo).

Image

Rek dohodek (v kolikor ga ne morete izbrati, ker ga v šifrantu še nimate) vnesete pod meni Podatki, Podatki za obračun, Vrste dohodka REK. Dodate dve novi vrsti dohodka 1151 in 1152 s klikom na +. Analitični del ostane 1101, kot pri izplačilo plače. Pod opis lahko vnesete Božičnica namesto Plača.

Image

Leto in mesec program ponudi naslednje izplačilo po zadnjem obračunu, vi tukaj popravite na leto in mesec, ki je enak zadnjem izplačilu. Namreč praksa je takšna, da najprej obračunate plačo, nato božičnico, ker se v primeru akontacije dohodnine upošteva poračun davka od dohodka. Ure morate vnesti, ampak so brez pomena.

Image

Zraven kljukice Poračun/Božičnica je podatek o znesku do katerega se davek od dohodka iz delovnega razmerja ne obračuna brez prispevkov. Torej 70% zadnje znane povprečne bruto plače + 22,1% obračunanih prispevkov.

Image

Nato zaposlenim obračunate postavko 13. Plača, Božičnica,… ali pač kako boste postavko poimenovali. Če je še nimate si jo vnesite v šifrant obračunskih ur.

Image

Program bo nato izvzel iz obračuna dohodnine bruto znesek do višine odrejenega zneska.


 

 

 

 


 

 

 


 

 
 
   
     

 
 
© 2024 Orbitala poslovna programska oprema