Prva stran arrow Podpora arrow Novosti!! arrow Davčne blagajne arrow Sprememba zaporedja številčenja računov
Orbitala poslovna programska oprema | Tuesday, 16 April 2024
Menu
Prva stran
Predstavitev
Povpraševanje
Produkti
Podpora
 
 
 
Sprememba zaporedja številčenja računov PDF Natisni E-pošta

“Obveščamo vas o spremembi stališča razlage 5. člena Zakona o davčnem potrjevanju računov – ZDavPR (Uradni list RS, št. 57/15 in 69/17) glede določitve zaporedja številčenjem računov v zvezi z obveznostjo davčnega potrjevanja računov, ko se gotovinski in negotovinski računi izdajajo in številčijo v istem zaporedju.

V skladu z določbo petega odstavka 5. člena Zakona o davčnem potrjevanju računov – ZDavPR (Uradni list RS, št. 57/15 in 69/17) se gotovinski in negotovinski računu lahko številčijo v istem zaporedju le ob pogoju, da se obe vrsti računov (gotovinski in negotovinski) davčno potrjujejo. V primeru, da želi zavezanec v istem zaporedju kot gotovinske račune številčiti tudi negotovinske račune, mora ob izdaji v potrjevanje pošiljati tudi negotovinske račune. Če zavezanec negotovinskih računov ne želi potrjevati, jih mora izdajati v zaporedju, ki je ločeno od zaporedja, v katerem se številčijo gotovinski računi, ki se pošiljajo v davčno potrjevanje''.

Vir

POMEMBNO: Preden si namestite novo verzijo, je potrebno že kreirane gotovinske račune davčno potrditi. Lahko se zgodi, da te z novo verzijo ne bo mogoče.

V programu smo se bili primorani prilagoditi glede zaporedja številčenja računov. Tako več ne obstaja interna številka računa, ampak le številka računa. Pri gotovinskih davčno potrjenih trimestna številka, pri negotovinskih pa tako kot ste imeli format interne številke.

Prav tako je potrebno zaradi sprememb razlage člena zakona vnaprej izbrati ali gre za gotovinski račun. Ker na podlagi tega račun dobi pravilno obliko številke in se ga lahko pošlje v davčno potrditev. V kolikor ob sami izdaji ni znano ali bo račun plačan z gotovino, je bolje, da račun generirate kot gotovinski račun. Bolje je potrditi več računov, kot gotovinski račun ne poslati v davčno potrditev.

V programu se po novem za gotovinski račun oz. račun za katerega ne veste kako bo poravnan izbere Nov gotovinski račun.

 Image

Ta še ne dobi številke, dokler se ne pošlje v potrditev. Šele takrat vemo zaporedno številko za davčno potrditev. Davčno ga potrdite na desno tipko miške in Pošlji račun na Furs (kot je to prakso že sedaj). Uporabniki, ki vodite Blagajniške račune (vodite plačila računov) lahko takšne vrste računov poravnate le z gotovino in plačilno kartico. Po vnosu teh dveh plačil, se račun avtomatsko pošlje v davčno potrjevanje. Račune, ki ne bodo plačani z gotovino kreirate na način, ki ga poznate - Nov račun (glede tega ni sprememb). Te račune lahko zavedete kot plačane le z ostalimi vrstami plačil (transakcijski račun,..).

V kolikor je prišlo do pomote pri vrsti plačila (da je bil račun kreiran kot negotovinski, bo pa plačan z gotovino), je potrebno račun stornirati in izdati novega. Prav tako je potrebno vsak že davčno potrjen račun z napačnimi postavkami stornirati, storniran račun ročno poslati v davčno potrjevanje in generirati nov račun.

Sprememba številčenja gotovinskih avansnih računov

Prav tako avansne račune, za katere prejmete gotovino, po novem kreirate po enakem postopku kot račune. Na meniju Dokument izberete Nov gotovinski. Na desno tipko miške in Pošlji na Furs avansni račun dobi trimestno številko, ki je pravilna za uspešno davčno potrditev.

Image

Kreiranje gotovinskih računov iz dokumentov (predračun, ponudba, dobavnica,...)

V primeru, da iz katerega dokumenta (ponudba, predračun, dobavnica,...) kreirate račun in bo ta plačan z gotovino, le tega kreirate tako, da se postavite na dotičen dokument in na desno tipko miške izberete Kreiranje gotovinskega računa.

Image

V kolikor račun ne bo gotovinski, iz dokumenta kreirate račun kot doslej. Desna tipka miške in Kreiranje računa ali preko tipke F6.


 

 
 
   
     

 
 
© 2024 Orbitala poslovna programska oprema