Prva stran arrow Podpora arrow Knjiga arrow Knjiženje DDV arrow Knjiženje DDV
Orbitala poslovna programska oprema | Saturday, 04 May 2024
Menu
Prva stran
Predstavitev
Povpraševanje
Produkti
Podpora
 
 
 
Knjiženje DDV PDF Natisni E-pošta

 

Tukaj je opisan postopek in posebnosti, katere mora uporabnik vedeti ali nastaviti, da lahko nemoteno knjiži v knjigo DDV in posledično v Dvostavno knjigovodstvo.

Knjiženje DDV poteka v programski opremi Orbitala po naslednjem opisanem zaporedju. Uporabniki vnašajo poslovne listine direktno v evidence DDV glede na vrsto poslovne listine. (Izdane račune v Knjigo I-RAČ, prejete račune v knjigo P-RAČ,...). Po potrditvi vnosa v evidence DDV, program ponudi uporabniku okence, kjer se lahko poslovna listina kontira, in kjer se lahko podatki dopolnijo s podatki, ki so potrebni za vnos v Dvostavnem knjigovodstvu. Ta del vnosa deluje tako, da si program zapomni zadnje ali shranjen način zadnjega kontiranja, kar pomeni da ob naslednjem knjiženju take vrste poslovne listine na enakem poslovnem partnerju program že ponudi izbiro konta. Tak način knjiženja zelo olajša delo pri ponavljajočih se listinah (Telefon, Energija, Internet, ....). 

1. Nastavitve kontnega plana za konte DDV  - vnos sheme za knjiženje DDV

 ImageImage

V shemi so navedeni konti na katere knjiži program obračunani in plačani DDV. 

2. Vnos v knjigo DDV

Image
Vpišejo se podatki glede na vrsto knjige. Odpiranje  novega kupca ali dobavitelja je omogočeno v oknecu  za vpis dobavitelja ali kupca s kombinacijo tipk Ctrl+(Num+). Pomemben podatek za izbiro davčnega obdobja za obračun DDV je polje Datum obračun. Program zbere knjižbe glede na vpisane vrednosti v tem polju iz vseh davčnih knjig.

Novost, od 1.1.2010, je ta da DDV obračuna prejemnik. V tem primeru se mora to polje (DDV obračuna prjemnik) odkljukati in izpolniti znesek v polju zraven - znesek osnove. Nato se izpolnjujejo okna na desni strani tega pojavnega okna, torej polja 15, 16, 19 in pa 20. Kar je tukaj tudi pomembno je to, da moramo še v shemi  za knjiženje DDV, nastaviti konte za ta polja. To storite tako, da se v oknu Knjiženje postavimo na Knjiženje/Shema za knjiženje DDV. Ko pritisnete se vam odpre okno, kjer dodajate nove konte na določena mesta, s pritiskom na gumb Nov.

Image

Image 

Tudi pri vnosu v I-Rač imamo novost, ki velja z 1.1.2010. Izpolniti moramo vse podatke, kateri se nahajajo v zgornjem delu okna. Torej novost, na tem mestu je ta, da DDV obračuna prejemnik. Pritisnemo na gumb DDV obračuna prejemnik in v polju desno izpolnimo znesek brez DDV. Od zgoraj desno se nam avtomatsko odkljuka Poročilo 76a.

Za več informacij pa sledite linku: Spremembe pri knjiženju DDV po 01.01.2010

Image

3. Kreiranje knjižb v Glavni knjigi - dvostavnem knjigovodstvu

Image
Po potrditvi knjižbe v knjigi DDV se odpre okno za kontiranje in kreiranje temeljnice v GK. Ob prvem knjiženju na kupca ali dobavitelja vpišemo vse podatke. Izbira konta 120 ali 220, glede na vrsto knjižbe v knjigi DDV, je obvezna, nasprotna smer konta je pa opcijska. Če imamo neto vrednost računa knjiženo na en konto potem lahko vpišemo konto v tem okencu. Če je neto vrednost knjižena na več kontov, pustimo konto za nasprotno stran knjiženja prazen in kontiramo neto vrednost v ročnem vnosu knjižb, ki se odpre ob potrditvi okenca na sliki z izbiro Potrdi&Prikaži.

4. Delo s shemami za knjiženje

Ob prvem shranjevanju knjižbe na kupcu ali dobavitelju si program zapomni kontiranje in ga ponuja ob vsakem naslednjem knjiženju. Če želimo ponujeno kontiranje spremeniti za naslednjič, pred potrditvijo kontiranja pritisnemo gumb Privzeto.

 
 
   
     

 
 
© 2024 Orbitala poslovna programska oprema